A.   ISSUES RELATING TO TIMING ACCURACY
1.
MAGNITUDE OF REQUIREMENT

Four comments received to change the requirement to ±0.25 seconds


NESDIS considers this acceptable and will implement this change
2.
ISSUE OF LEAP SECOND UPDATES

There are several differing interpretations of time scales and there is some doubt that there will ever be another leap second event.  However, I believe all of the following statements are correct:
· GPS is NOT adjusted for leap seconds, but it includes the difference between GPS system time and UTC
· The GPS – UTC value always states the current difference 

· From 1999 to the present, GPS time is UTC + 13 seconds

· There have been NO leap second events since the end of 1999 

· There will be NO leap second at Midnight 12-31-04

· Leap second events are only permitted at Midnight on December 31 or June 30
· Leap second events are always identified six months in advance of the effective date
· The leap second process is always the same:   ...57..58..59..60..00..01..02...
Therefore, if time at each DCPR and CDAS is locked to GPS everything stays in step until and unless a leap second event occurs.  When it does:
· There will be six months to notify each DCP that it will occur
· The exact time of the leap second is pre-defined

· The timer on any existing 1200 bps DCP must already be able to add 1 or its current ±0.5 sec limit would be exceeded
· Therefore there are no problems if:
· A DCPI receiver, or a landline, or cell phone contact exists
· DCP transmit time is more than 12.5 min after 00:00:00
· DCP can be physically reached during the 6 month period and the cue to add 1 second saved until needed
3.
PROPOSED RESOLUTION

NEW PROPOSED TEXT FOR SECTION 2.1
2.1
DCPRS Self-Timed reporting Mode Accuracy
All DCPRS transmissions shall control the start time of their initial carrier-only period to be within less than or equal to ±0.25 seconds from the assigned reporting time (referenced to UTC) over the full range of operating conditions.
2.1.1
Inhibiting Transmissions
The DCPRS shall include a method to calculate the amount its internal clock differs from UTC over the full range of operating conditions.  Should the DCPRS clock differ from UTC by more than ±0.25 seconds, the transmissions shall be inhibited.
2.1.2
Proof of Performance
During Certification tests the manufacturer shall show how the difference between the internal clock and UTC is calculated and shall show how the requirement of 2.1.1 will be met.  The manufacturer shall demonstrate the basic factor(s) such as drift rate, used in the calculations.
The manufacturer shall demonstrate how a “leap second” event will be handled.

